Saturday, January 06, 2007

W€lcom€ , добър прием, Bulgaria! (Притури се планината)



Притури се планината, че затрупа два овчеря, че затрупа два овчеря, два овчеря па другаря. Първи моли, пусни мене, мене чака първо любе. Втори моли, пусни мене, мене чака стара майка. Прага отваря планината, ха ги пази два овчеря, любе жали ден до пладне, майка жали чак до гроба.

Something is going on in the mountain that covers up two shepherds,that covers up two shepherds, two shepherds being friends.The first prays,let me,my first love is waiting for me. The second prays,let me, my old mother is waiting for me.The door of the mountain opens up and keeps the two inside.The first love mourns till noonday,the mother mourns until the grave.(source)

Kάτι συμβαίνει στα βουνά,που σκεπάζουν δυο βοσκούς,που σκεπάζουν δυο βοσκούς,που 'τανε φίλοι.Παρακαλεί ο πρώτος "'ασε με,η πρώτη μου αγάπη περιμένει",ο άλλος "άσε με,η γριά η μάνα μου ανιμένει.Η πόρτα του βουνού ανοίγει, κλείνοντας τους δύο μέσα.Η πρώτη αγάπη θρηνεί μέχρι το μεσημέρι,η μάνα θρηνεί μέχρι τον τάφο.

Singing by Стефка Съботинова Stefka Sabotinova))

Euronews video about Bulgaria and Romania join EE
))

BBC Analysis
))
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!(Chestita Nova Godina)Happy New Year!



14 comments:

Ecumene said...


Планина = Mountain , планини = mountains (Planina,planini)
Притурвам, Притуря = I add
затрупвам = I cover (zatrupvam)
овчар = shepherd овчеря = shepherds (ovchar,ovcherya)
един , Два , три , четири (1,2,3,4) edin,tva,tri,chetiri
Другар =friend , другаря =friends (drugarya)
Първи-a-o = first , Втори –a -o = second , трети –a -o = third
Parvo,Ftori,Treti
моля (i request)молба = request (Моля дайте ми телефон, please give me the phone)
molya dayte mi telefon
пускам = I let (puskam)
мене, ме, ми = me
чакам = wait (chakam)
любе = love (liube) , Обичам те (Obicham te) I love you
стар стара старо = old,ancient
майка = mother баща (bashta) father

отварям = I open (otvaryam)
праг = threshold, doorstep
пазя = I guard,keep (pazya)
жалея = I mourn , жалко(zhalko) = what a pity! I am sorry
ден = day Добър ден (dóbər dén) Good Day
пладне = noonday (pladne), (ден до пладне for a while)
чак = till (chak)
гроб = grave (grob)




Learn Bulgarian

Λύσιππος said...

Για να μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά της Βουλγαρίας.

Ecumene said...

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Δράμας κ. Σ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τη χθεσινή επέτειο ως μαύρη ημέρα στην ιστορία της Δράμας, λέγοντας χαρακτηριστικά "είναι μια ημέρα που θα πρέπει να θυμόμαστε όχι για να μισούμε ή να εκδικηθούμε για τα θύματα της θηριωδίας. Θα πρέπει σκεπτόμενοι την τραγικότητα της ημέρας αυτής να αντλούμε δύναμη ώστε να αγωνιζόμαστε για την εδραίωση της ειρήνης, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Αυτή είναι η αξία της ημέρας. Για το λόγο αυτό, όταν ασκούσα τα καθήκοντα του Δημάρχου πήραμε την απόφαση να κατασκευασθεί το μνημείο στις παρυφές του Κορυλόβου. Εκεί ακριβώς που έγιναν τα εγκλήματα και οι σφαγές, ώστε να τιμούμε όλους τους δραμινούς -περίπου 5000- που έπεσαν θύματα εκείνης της ημέρας. Επίσης, είναι η μέρα που ο απλός Δραμινός λαός αντιστάθηκε εναντίον των βουλγαρικών φασιστικών δυνάμεων και αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινή γνώμη ως η πρώτη αντιστασιακή πράξη ενάντια στις δυνάμεις του λεγόμενου "άξονα". Κάτι που αναγνωρίσθηκε και στην Ιταλία όταν το 1983 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση μαρτυρικών πόλεων, της οποίας η Δράμα είναι μέλος".
Οπως είπε ο Νομάρχης Δράμας σήμερα οι σχέσεις μας με την γείτονα χώρα είναι άριστες, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια ημέρα 1 χρόνο πριν μετέβη στη Δράμα ο ίδιος ο Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαντιμίρ Μοσκώφ, ο οποίος ήρθε μετά από πρόσκληση του κ. Σ. Δημητριάδη και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο σφαγιασθέντων στις παρυφές του Κορυλόβου εκ μέρους του βουλγαρικού λαού. Η κίνηση αυτή είχε χειροκροτηθεί τότε από όλους όσοι βρέθηκαν σε εκείνη την εκδήλωση.
http://users.otenet.gr/~iho29090/arkio12.htm

Συγγνώμη για τα λάθη των προγόνων τους ζήτησαν Βούλγαροι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης αποστέλλοντας αντιπροσωπεία τους στη Δράμα, τα μέλη της οποίας, συμμετείχαν στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για τα 5.000 θύματα του νομού, τα οποία σφαγιάστηκαν το φθινόπωρο του 1941 από τα φασιστικά βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός, που ικανοποίησε τους συγγενείς και συντοπίτες των θυσιασθέντων
http://www.greekhelsinki.gr/greek/media/september97.html

Τον Οχτώβρη του 1941 ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός «Κρίστο Μπότεφ» μετέδωσε δηλώσεις του δημοκρατικού ηγέτη Βασίλ Κολάρωφ που έλεγε ¨»…Στην περιοχή της Δράμας και των Σερρών ξέσπασε εξέγερση,αυτή προκλήθηκε από το κτηνώδες καθεστώς της κατοχής στην Ελλάδα…τώρα στις βουλγαρικές στρατιωτικές αρχές ανατέθηκε ο ρόλος του δημίου…» ….Ο λαός μας το βλέπει και το ξέρει.και όχι μόνο δεν καταδικάζει τους επαναστάτες της Δράμας..αλλά εκφράζει την αλληλεγγύη του προς αυτούς και μαζί τους στιγματίζει με τη σφραγίδα της ατίμωσης τον προδοτικό ρόλο της βουλγαρικής κυβέρνησης.Ο αγώνας δεν τελείωσε,τώρα αρχίζει και θα συνενωθεί με τον αγώνα του λαού μας εναντίον της σιχαμερής κλίκας του Φιλώφ που κηλιδώνει το βουλγάρικο όνομα.

Ιστορία Γ΄ Λυκείου σελ.276

Περισσότερα για την Εξέγερση στη Δράμα

Ecumene said...

Τούτων δοθέντων …………………………………………………………………….


Κυρίαρχοι είναι οι Έλληνες τουρίστες στην Βουλγαρία καθώς καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων τουριστών στη χώρα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το τουριστικό ρεύμα της χώρας μας προς τη γείτονα μειώθηκε κατά 13%, σε σχέση με το 2004.

Παρ` όλα αυτά, το 2005, σχεδόν οι 15 από τους 100 ξένους τουρίστες στη Βουλγαρία (ποσοστό 14,9%), ήταν Έλληνες. Έτσι, τη γείτονα επισκέφτηκαν 616.000 συμπατριώτες μας, με αποτέλεσμα να βρεθούν πέρσι στην 1 από την 3η θέση της σχετικής λίστας που ήταν το 2003.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη ροή τουριστών από τη γείτονα προς τη χώρα μας, πέρσι επισκέφτηκαν τα ελληνικά θέρετρα 132.000 τουρίστες. Συγκεκριμένα, από τους 100 Βούλγαρους, που επέλεξαν το εξωτερικό ως προορισμό τους, οι εννέα ήρθαν στη χώρα μας. Την τριετία 2003 - 2005, η τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 63.582 άτομα ή κατά 92,4%.

Δημήτρης Σταθόπουλος - Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006

Traveldailynews.gr


Ο κ. Γ. Σκούρας ήταν επί χρόνια έμπορος βερνικιών στην Καβάλα. Στα τέλη του 1994, μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών, αποφάσισε να επενδύσει. Μαζί με τη γερμανικής καταγωγής σύζυγό του απέκτησε στην πόλη Ρίλα της Βουλγαρίας μια βιοτεχνία ετοίμου ενδύματος. Οι προσπάθειές του τον αντάμειψαν και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Σήμερα η εταιρεία του Rilatex Ltd απασχολεί 525 εργαζομένους και παράγει έτοιμα ενδύματα φασόν για δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ετοίμου ενδύματος της ευρωπαϊκής αγοράς, την Γκέρι Βέμπερ και τη Μοντάνα. Σε αυτό το διάστημα έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, όπως δηλώνει, είναι ικανοποιημένος από τις επιλογές του - αφήνοντας πίσω την προηγούμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Οι λόγοι για τους οποίους επέλεξε τη γειτονική χώρα για να επενδύσει, όπως τονίζει, είναι η ευκολία που υπάρχει στην ίδρυση μιας εταιρείας, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και οπωσδήποτε το χαμηλό κόστος.
Το 1992 πήγε στη Σόφια αναζητώντας τις ευκαιρίες τις οποίες προσέφερε η νέα κατάσταση που είχε τότε δημιουργηθεί. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια εταιρεία διανομών, σε μια αγορά της οποίας οι παλαιές δομές κατέρρεαν. Επί χρόνια έχτιζε σιγά σιγά την επιχειρηματική του επιλογή. Σήμερα διαθέτει μια εμπορική εταιρεία εισαγωγών και διανομών, την Interfoods, η οποία απασχολεί περίπου 60 εργαζομένους, με δραστηριότητα κυρίως στη Σόφια, της οποίας το δίκτυο όμως εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας. Μόλις προσφάτως δημιούργησε κοντά στο αεροδρόμιο της Σόφιας το πρώτο ιδιόκτητο κέντρο διανομής, μια επένδυση που του στοίχισε περίπου ένα εκατ. ευρώ. H εταιρεία του αναπτύσσεται «παρακολουθώντας» την ανασυγκρότηση του λιανικού εμπορίου στη γειτονική χώρα....


Πάνω από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ στη βουλγαρική αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας από το 1992 ως σήμερα

ioannisk said...

ergo
Καλημέρα.

Είμαι, ήμουνα πλέον :(, ενάντια στην είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε.

Ο λόγος δεν είναι τα εγκλήματα που έκαναν οι Βούλγαροι στο Β'ΠΠ (οι Έλληνες δεν έχουμε κάνει ποτέ;) εις βάρος των Ελλήνων αλλά γιατί είμαι Ευρωπαϊστής.

Για τον ίδιο λόγο ήμουνα ενάντια και στην διεύρυνση του 2004.

Ecumene said...


Το κομμένο κρανίο του Νικηφόρου Α' (802-811) επαργυρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως κύπελλο οινοποσίας από τον Βούλγαρο Χάνο Κρούμ που υποχρέωνε του Βυζαντινούς απεσταλμένους να πίνουν κρασί με αυτό.
________________________________________________

«Πρέπει την ιστορία μας να την
αποκαθάρουμε από ορισμένες υπερβολές, οι οποίες σήμερα δε μας χρειάζονται. Τον Βασίλειο Β' τον Μακεδόνα, τον Βυζαντινό αυτοκράτορα, οι Έλληνες συνεχίζουν να τον ονομάζουν Βουλγαροκτόνο. Η πράξις του αυτοκράτορα ιστορικώς δεν ήταν η πλέον ηθική, η πλέον αξιοπρόσεκτη και δεν πρέπει να μνημονεύεται ως "Βουλγαροκτόνος" στα ιστορικά μας βιβλία. .»




Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος Μυτιλήνη (9/11/2004)

(ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 976 ως το 1025. Το 1014, μετά τη μάχη του Κλειδίου, διέταξε να τυφλωθούν 15.000 Βούλγαροι στρατιώτες του Σαμουήλ που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ανά χίλιους που τύφλωνε άφηνε έναν μονόφθαλμο για να οδηγεί τους υπόλοιπους.Η πράξη του, μοναδική σε σκληρότητα, εξηγεί και το χαρακτηρισμό του ως Βουλγαροκτόνου.

....ὁ δὲ βασιλεὺς τοὺς ἑαλωκότας τῶν Βουλγάρων ἀμφὶ τὰς πεντεκαίδεκα, ὥς
φασιν, ὄντας χιλιάδας ἀπετύφλωσε, καὶ ἑκάστην ἑκατοντάδα πεπηρωμένων ὑφ' ἑνὸς μονοφθάλμου ὁδηγεῖσθαι κελεύσας ἐς τὸν Σαμουὴλ ἀποπέμπει. οὓς ἐκεῖνος κατ' ἀριθμὸν καὶ τάξιν θεώμενος ἀφικνουμένους, καὶ τὸ πάθος οὐκ ἐνεγκὼν νεανικῶς καὶ εὐψύχως, λειποθυμίᾳ καὶ σκότῳ βάλλεται καὶ εἰς γῆν πίπτει· ὕδατι δὲ καὶ μύροις οἱ παρόντες τὴν πνοὴν αὐτῷ ἀνακαλεσάμενοι ἀνενεγκεῖν μικρὸν πεποιήκασιν. ἀνενεγκὼν δὲ ὕδωρ πιεῖν ἐπεζήτησε ψυχρόν. λαβὼν δὲ καὶ πιὼν ἐλήφθη καρδιωγμῷ, καὶ μετὰ δύο ἡμέρας θνῄσκει.



Ιωάννης Σκυλίτζης - Σύνοψις Ιστοριών

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/tributes/byzantine_historians/joannes_scylitzes_synopsis_historiarum.htm




(Ας ξεκινήσουμε πρώτα απο την
οδοσήμανση:-)

Aυτά για την ιστορία….
Σήμ€ρα…..


))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Δηλαδή Ευρωπαϊστής θα πει μόνο Δυτικός;;;
Και οι Ανατολικοί είναι ύποπτοι για Αμερικανισμό;;
:-)


Η Γαλλία έχει καλές σχέσεις
και με τις δύο νέες χώρες

:-))

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!! ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ!!!
;)

ioannisk said...

"Δηλαδή Ευρωπαϊστής θα πει μόνο Δυτικός;;;"
Ευρωπαϊστής είναι κάποιος που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής (πολιτικής) ενοποίησης. Άρα Ευρωπαϊστής μπορεί να είναι και ένας Σομαλός και αντί-Ευρωπαϊστής (eurosceptic) κάποιος Δυτικο-Ευρωπαίος. Η καταγωγή δεν έχει σημασία.

Η Γαλλία έχει καλές σχέσεις
και με την Ρουμανία λόγο Francophonie, για την Βουλγαρία δεν ξέρω, αλλά όλα αυτά είναι σχετικά.

Όσον αφορά τις ιστορίες που αναφέρεις: δεν πρόκειται να "κατηγορήσω" ένα Βούλγαρο για την ιστορία με το κρανίο,΄ούτε ένα Ελλήνα για τον Βουλγαροκτόνο. Αν εξαιρέσουμε ότι είμαι Post-nationalist, το να κατηγορείς κάποιον για τα εγκλήματα των γονιών του είναι αντιδημοκρατικό. Πόσο μάλλον για γεγονότα που έγιναν πριν από 1000 χρόνια.

Ecumene said...

Απλά ανέφερα κάποια παραδείγματα
απο την ιστορία.

Σε αυτό συμφωνούμε,δεν μπορούμε
να κρίνουμε τις πολιτισμικές συνθήκες
του καιρού εκείνου με το σήμερα.

---------------------------------

Kαι τα Ανατολικά κράτη,μπορεί να 'χουν διαφθορά,προβλήματα,εθνικισμό
αλλά με τον καιρό θα στρώσουμ€..

:-))))))))))))))))))))))))))))))

Μαύρος Γάτος said...

Γειά σου ρε Εργατώ! Μπράβο!

Εν μέσω μαλακιών και monitorologion εσύ προβάλλεις ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός! ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ!!!!!!!!!

Καταπληκτικό και το τραγούδι

Welcome Bulgaria to the EU!

ioannisk said...

black cat
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο σημαντικό που η Ελλάδα "απέκτησε" σύνορα με άλλη χώρα της Ε.Ε. Πόσο μάλλον που οι δύο νέες χώρες έχουν μπει με πολλούς όρους.

trol said...

μα γιατί ioannisk, από ψώνια μέχρι διακοπές καλοκαιρινές, ή κανένα χιονοδρομικό, ενίοτε και σε οδοντίατρο που νομίζεις ότι πηγαίνει όλη η βόρεια ελλάδα? στη θεσσαλονίκη? στα νησιά? στη βασιλίτσα? στην αθήνα? no no
α και ξέχασα, όταν ψάχνουν όλοι εργάτες για τα χωράφια τους που τους βρίσκουν? από πλάκα νομίζεις άρχισε η φασαρία όταν μπήκε στο λεξικό-ευαγγέλιο ο παοκτζής σαν ερμηνεία του βούλγαρου? (η κάτι τέτοιο, κορρεκτ μι ακορντινγκλι)

Μαύρος Γάτος said...

Ιωάννη, πέρασε από τα κεραμίδια μου αν θέλεις, να δεις γιατί.



Σ;)

ioannisk said...

trol
Συμφωνώ μαζί σου (και με την εύστοχη ειρωνία σου) αλλά το ίδιο ισχύει και για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Η διαφορά στο είσοδημα δεν είναι το κύριο κριτήριο μου για την είσοδο στο "μαγαζί".

black cat
Πέρασα από τα κεραμίδια σου, να δούμε πως θα κατέβω, δεν είμαστε όλοι γάτοι :)

trol said...

για την ΕΕ όμως η σύγκλιση των εισοδημάτων είναι στόχος (καλά λέμε τώρα, αλλά είναι)

και προσωπικά έχω βαρεθεί να έχουμε οικονομικά υποανάπτυκτους γείτονες...μένω μια ώρα από την ΠΓΔΜ, στη δουλειά μου συνεργαζομαστε συνεχώς με σκοπιανούς και έχεις αυτό το ηλίθιο σύνορο ανάμεσα που καθυστερεί τα πάντα που θες να κάνεις...ε κάτι τέτοιο παύει να ισχύει τώρα με τα βορειοανατολικά σύνορα

συμφωνώ με το ποστ του μαύρου γάτου...ότι για χρόνια δηλαδή η ελλάδα και συγκεκριμμένα η β ελλάδα ήταν κομμένη από σημαντικότατους εμπορικούς δρόμους εκ των οποίων είχε επί αιώνες επωφεληθεί

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter