Sunday, June 04, 2006

Χελιδονίσματα περιβάλλοντα κάλαντα(Ηρθε,ήρθε Χελιδόνι!)









HΡΘΕ!..ΗΡΘΕ!..ΧΕΛΙΔΟΝΙ!...ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΕΣ
ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ..~~..ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΥΡΙΔΕΡΟ....
ΡΙΧΝΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ...ΑΠ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ...
ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ....ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ....
ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΑΡΟΨΩΜΟ,ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΓΟΨΩΜΟ
ΔΕ ΛΕΕΙ ΟΧΙ....ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ....
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;...ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ Τ' ΑΕΡΑ;;..Η ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΗ ΧΕΡΑ...
ΑΝ ΚΑΤΙ ΔΩΣΕΙΣ...ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙΣ....
ΕΙΔΕΜΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ!....
Τ' ΑΝΩΦΛΙ Η ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΡΠΑΓΜΕΝΗ!...
Η ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΘΙΣΜΕΝΗ..
ΤΟΣΟ ΔΑ ΜΙΚΡΟΥΛΑ.....ΕΥΚΟΛΑ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ!!!..........
ΑΝ ΜΑΣ ΦΙΛΟΔΩΡΗΣΕΙΣ...ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ..
ΑΝΟΙΓΕ ΑΝΟΙΓΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ!....
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!........
Αφιερωμένο στις αφύσικες περιβαλλοντικές αλλαγές
Στα Λουλουδια που μπερδευονται...
Στις Πεταλουδες που βιαζονται...
Στα Χελιδονια που αργούν...~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~...

15 comments:

Jason said...

Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός τα 'χει παίξει για τα καλά.

Ecumene said...

...................
.....................
ἦλθ ἦλθε χελιδών
καλάς ὥρας ἄγουσα
καλούς ἐνιαυτούς
ἐπί γαστέρα λευκή
ἐπί νῶτα μέλαινα
¿Παλάθαν οὐ προκύκλεις
ἐκ πίονος οἴκου
Οἴνου τε δέπαστρον
Τύρου τε κάνυστρον
και πυρῶν?................
ἡ χελιδών
και λεκιθίταν
οὐκ απωθεῖται!.......
Πότερον?..ἀπίωμεν ή λαβώμεθα?
Εἰ μεν τι δώσεις(καλῶς)
Εἰ δε μή οὐκ ἐάσομέν σε
Ή την θύραν λάβωμεν ή το ὑπέρθυρον
Ή και την γυναῖκα την ἔσω καθημένην
Μικρά μεν ἐστι… ῥ ᾳδίως ἀπαχθήσεται
ἄν δη τι φερῃς,μέγα τι εἴη…
ἄνοιγε ἄνοιγε την θύραν τῃ χελιδόνι

ΟΥ ΓΑΡ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΕΣΜΕΝ
ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!……
…………………..

Ecumene said...

Το αρχαιο χελιδονισμα της
Ροδου,που διασωθηκε απο
τον Κλεοβουλο τον Λινδιο
(ενας απ τους 7 σοφους)

Τα παιδια κρατουσαν ενα
ομοιωμα χελιδονιου
και γυρνουσαν
να πουν τα Καλαντα
της Ανοιξης...

Ecumene said...

Στη Ροδο και σημερα..

Λαζαρίνα.........
............


Το Σάββατο του Λαζάρου (το διάστημα που λειτουργούσαν τα σχολεία το Σάββατο, το έθιμο αυτό γινόταν την Κυριακή των Βαΐων), μετά τη λειτουργία, όλα τα παιδιά κατά ομάδες ξεκινούσαν να τραγουδήσουν σ’ όλα τα σπίτια του χωριoύ «τη Λαζαρίνα». Στα χέρια ένα απ’ τα παιδιά κρατούσε ένα ξύλινο χελιδόνι (χελιδόνα). Όλα τα παιδιά κρατούσαν καλαθάκια στολισμένα. Μέσα εκεί θα μάζευαν τα αυγά που θα τους έδιναν οι νοικοκυρές.
Όλοι μαζί τραγουδούσαν:
Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάια
Ήρθε κι ο Υιός της Βηθανίας.....

Ecumene said...

ΑΤΤΙΚΗ
Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλωσορίζει την άνοιξη προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν σε μια σειρά ψυχαγωγικών αλλά και ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει γι’ αυτόν τον σκοπό. Ξεκίνησε χθες με τα «Χελιδονίσματα», με μικρούς και μεγάλους να φτιάχνουν φωλιές για τα χελιδόνια, και συνεχίζει αυτή την εβδομάδα με τον 1ο Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Απριλίου. Ο Αγώνας θα διεξαχθεί μέσα στα όρια του νομού Αττικής και θα έχει ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Πάρκο «Α. Τρίτσης». Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα καταγράψει τα περισσότερα και σπανιότερα είδη πουλιών. Ο πρωτότυπος αυτός αγώνας θα αναδείξει με ψυχαγωγικό τρόπο τον «άγνωστο» φυσικό πλούτο της Αττικής. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει το Spring alive, μια επίσης πρωτότυπη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν παιδιά απ’ όλη την Ευρώπη, παρατηρώντας τα σημάδια του ερχομού της άνοιξης – τα πουλιά που επιστρέφουν. Τα παιδιά αναζητούν τα τέσσερα είδη πουλιών που έχει επιλέξει η Ορνιθολογική να καλωσορίσει και στο www.springalive.net καταχωρίζουν την παρατήρησή τους online!


απο Καθημερινή

Ecumene said...

Νεοεληνικα Χελιδονισματα,1

Ecumene said...

Νεοεληνικα Χελιδονισματα,2

Ecumene said...

Στην Ελλάδα φωλιάζουν πέντε είδη Χελιδονιών
ου ανήκουν στην οικογένεια Hirundinidae. Όλα είναι αποδημητικά και έρχονται την άνοιξη να φωλιάσουν, ενώ το φθινόπωρο παίρνουν πάλι το δρόμο της επιστροφής για να ξεχειμωνιάσουν στην Αφρική. Μόνο ένα μέρος του πληθυσμού του Βραχοχελίδονου ή Πετροχελίδονου (Ptynoprogne rupestis) δεν αποδημεί αλλά ξεχειμωνιάζει στην Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Τα πέντε είδη είναι: το Οχθοχελίδονο (Riparia riparia), το Βραχοχελίδονο (Delichon urbica), το Δενδροχελίδονο (Hirundo daurica) και το Χελιδόνι ή Σταβλοχελίδονο (Hirundo rustica). Το Σταβλοχελιδόνι κάθε χρόνο πετάει πάνω από 10.000 χιλιόμετρα για να μας φέρει το γλυκό μήνυμα του ερχομού της άνοιξης.
Τη "συνοικία των θεών", την Πλάκα, δεν την λάτρεψαν μόνο οι αρχαίοι μας πρόγονοι και οι ρομαντικοί της Αθήνας. Τη λατρεύουν και τα Σταβλοχελίδονα, που τη διαλέγουν για να χτίσουν τις φωλιές τους κάθε άνοιξη. Φτάνουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η Πλάκα υποδέχεται τα Χελιδόνια στις οδούς Κυδαθηναίων, Βύρωνος, Αφροδίτης, Τσάτσου, Απόλλωνος, Τριπόδων, Σελλεϋ, Διον.Αρεοπαγίτου, Λυσικράτους, Αδριανού, Αστερίου, Πανδρόσου, Σωτήρος, Νίκης κ.α. Τα Χελιδόνια επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές και τις επιδιορθώνουν. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχουν, φτιάχνουν καινούργιες στην ίδια περιοχή. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στη ΝΑ πλευρά της Πλάκας, κοντά στο Ζάππειο, στον Εθνικό Κήπο, το Ολύμπιο, του Μακρυγιάννη και στις παρυφές της Ακρόπολης, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, δηλαδή, τα έντομα (αεροπλαγκτόν).

(περισσοτερα στο link)

Ecumene said...

Aπο Βημα
Πετούν ως και 5.000 χλμ. χωρίς στάση αλλά τα περιμένουν το τσιμέντο και οι κυνηγοί

Η συρρίκνωση των βιοτόπων
* Πώς ξεπερνούν τα εμπόδια
Μετανάστες και... λαθροκυνηγοί
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ



Το ΒΗΜΑ, 09/04/2000

Ecumene said...

Επειδη το link για τις
περιβαλλοντικες αλλαγες
δε λειτουργει

το παραθετω
εδω



Γιατί η βατομουριά ανθίζει 42 ημέρες νωρίτερα στην Ανατολική Καταλωνία;

Eνας Καταλανός δάσκαλος για πενήντα χρόνια κατέγραφε τη συμπεριφορά της Φύσης.

Οι σημειώσεις του έγιναν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια επιστημόνων που τεκμηρίωσαν την αλλαγή του κλίματος στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή.

Ο Πέρε Κόμας, δάσκαλος σε ένα μικρό χωριό της Καταλωνίας, άρχισε το 1952 να κρατάει ένα παράξενο ημερολόγιο, στο οποίο σημείωνε με ακρίβεια τις ημερομηνίες εμφάνισης και πτώσης των φύλλων, έναρξης και λήξης της ανθοφορίας των λουλουδιών και ωρίμασης των φρούτων σε περισσότερα από 100 είδη καλλιεργούμενων και άγριων φυτών. Για περίπου 5 δεκαετίες ο Κόμας, λάτρης της πεζοπορίας, εκμεταλλευόταν τους πολύωρους περιπάτους του στην εξοχή για να καταγράψει τους βιορρυθμούς του τόπου του μέσα από τη συμπεριφορά των δέντρων, την άφιξη των χελιδονιών και των πεταλούδων, το πρώτο τραγούδι των ορτυκιών και των κούκων, τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και τα τελευταία κρύα του χειμώνα. Πριν από μερικά χρόνια το ογκωδέστατο και εκτενές αρχείο του για την Ανατολική Κοιλάδα (Valls Oriental) της Καταλωνίας άρχισε να αξιοποιείται από ομάδες Ισπανών επιστημόνων, στο πλαίσιο έρευνας για τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν παραπάνω από προφανές: σε αυτήν τη μικρή κουκκίδα του παγκόσμιου χάρτη, χρόνο με το χρόνο η άνοιξη βιαζόταν όλο και περισσότερο να έρθει.

«Αν ονομάζουμε χειμώνα την περίοδο του χρόνου κατά την οποία τα δέντρα είναι γυμνά, τότε αυτή η εποχή το 2000 υπήρξε ένα μήνα μικρότερη απ' ό,τι το 1952», σχολιάζει ο Ζοζέπ Πενιουέλας, διευθυντής του τμήματος Οικοφυσιολογίας του CSIC, του μεγαλύτερου κρατικού κέντρου επιστημονικών ερευνών της Ισπανίας. Σύμφωνα με το αρχείο του Πέρε Κόμας, σήμερα η βατομουριά ανθίζει 42 μέρες νωρίτερα απ' ό,τι πριν από 5 δεκαετίες και η μπιζελιά 23. Οι κυδωνιές καρπίζουν 23 μέρες νωρίτερα, ενώ οι βερικοκιές 24. Ωστόσο, οι σημειώσεις του δασκάλου από την Καταλωνία δεν αποτελούν τη μοναδική απόδειξη για τις συνέπειες του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αντιστοίχισή του με τη συμπεριφορά χλωρίδας και πανίδας στην Ισπανία.

«Τις κλιματικές αλλαγές τις βιώνουμε καθημερινά στο κατώφλι του ίδιου μας του σπιτιού. Οι αποδείξεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Το μαρτυρεί η συμπεριφορά των πουλιών, των εντόμων και των φυτών. Το επιβεβαιώνουν οι χειμώνες μας, που κάθε χρόνο γίνονται πιο ήπιοι. Το φανερώνουν οι θάλασσές μας, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο «φιλόξενες» για τροπικά είδη». Αυτή είναι η περίληψη του ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο κυριακάτικο περιοδικό EP[S] της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Στο δρόμο που χάραξε ο Κόμες, ομάδα ερευνητών μελέτησε τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών πεταλούδας και διαπίστωσε ότι έχουν επισπεύσει τη μεταμόρφωσή τους κατά 11 ημέρες. Αυτή η «λεπτομέρεια» έχει εξαιρετική σημασία, καθώς τα λεπιδόπτερα θεωρούνται ένας εξαιρετικά αξιόπιστος δείκτης της υγείας των δασών. Με απλά λόγια, οι υψηλές θερμοκρασίες υποχρεώνουν τα έντομα να αναπτυχθούν γρηγορότερα, γεγονός που επηρεάζει ασφαλώς την ισορροπία όλου του οικοσυστήματος. Αντίστοιχα, πεταλούδες της Ανδαλουσίας και της Μούρθια, νότιων επαρχιών της Ισπανίας, παρατηρούνται πλέον σε περιοχές της Καταλωνίας, που βρίσκεται στον Bορρά, ενώ έχει καταγραφεί η συστηματική μετακίνηση των πεταλούδων της Καταλωνίας στο γαλλικό νότο. Εξίσου ενδεικτική της διαταραχής του κλίματος είναι όμως και η συμπεριφορά των αποδημητικών πτηνών. Σε σχέση με το 1970, οι κούκοι και τα χελιδόνια προσεγγίζουν τις ισπανικές ακτές 2 εβδομάδες αργότερα. Η καθυστέρηση σχετίζεται πιθανότατα με την ξηρασία που πλήττει τα χειμερινά καταφύγιά τους στην Αφρική.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Κέντρο Μελετών για τις Συνέπειες των Κλιματικών Αλλαγών, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της θάλασσας που περιβάλλει την Ιβηρική Χερσόνησο αυξάνεται κατά 0,4 - 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν όμως με την αλλαγή της συμπεριφοράς τους και οι θαλάσσιοι οργανισμοί: στα δίχτυα των ψαράδων των Βαλεαρίδων πιάνονται όλο και συχνότερα ψάρια των βορειοαφρικανικών ακτών, η άνοδος της θερμοκρασίας στον κόλπο της Χώρας των Βάσκων (Ατλαντικός Ωκεανός) αναγκάζει τις αντσούγιες και τις σαρδέλες να μετακινηθούν πιο βόρεια, στις βόρειες ακτές κάνουν την εμφάνιση τους είδη που ζουν σε θερμά νερά, ενώ αφύσικα αναπτύσσονται, σε βάρος των αυτόχθονων ειδών, τροπικά φύκη.

Στο βουνό, οι παγετώνες των Πυρηναίων στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Το ισπανικό γραφείο της Greenpeace προειδοποιεί: μέσα στα επόμενα 20 χρόνια είναι πιθανό να εξαφανιστούν 20 από αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο παγετώνας του Μόντε Περδίδο, ο οποίος κάλυπτε έκταση 1.179 εκταρίων, το περασμένο καλοκαίρι έφτασε μόλις τα 65. Oσο για τη μείωση της έκτασής του παγετώνα του Μαλαδέτα-Ανέτο, είναι εντυπωσιακή: από 700 εκτάρια στα μέσα του 19ου αιώνα, φέτος περιορίστηκε στα 90.

http://www.ecocity.gr/main.php?cat=27&art=164

Υ.Γ.Στο link του τιτλου
για οσους δεν το ειδανε
=Η Ελληνικη Ορνιθολογικη Εταιρεια

Ecumene said...

Φτιαξτε Χελιδονοφωλια
Γιατί τεχνητή φωλιά?

Τα τελευταία χρόνια που οι μεγάλες πόλεις γίνονται όλο και περισσότερο πόλεις τσιμέντου και ασφάλτου και οι αλάνες και τα μέρη με χώμα εκλείπουν, δεν είναι εύκολο για τα χελιδόνια να βρουν υλικό για να φτιάξουν τη φωλιά τους.

Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σκέφτηκε να βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους δίνοντας σας οδηγίες για να φτιάξετε χελιδονοφωλιές για τα Σπιτοχελίδονα που συχνάζουν ακόμη σε μεγάλες πόλεις.

Οι φωλιές μπορεί να φέρουν τα χελιδόνια ακόμη και σε μέρη που δεν θα μπορούσαν από μόνα τους να τις κατασκευάσουν. Επίσης τοποθετούνται σε σημεία που είναι σίγουρο ότι δεν θα τις καταστρέψουν κάποιοι άνθρωποι.

Ακολουθήστε τις οδηγίες κατασκευής. Οι φωτογραφίες που βρίσκονται δίπλα στις οδηγίες, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε όλη τη διαδικασία κατασκευής της φωλιάς.

Εάν πάντως η φωλιά δεν κατοικηθεί από την πρώτη αμέσως χρονιά, μην απογοητευτείτε! Μπορεί του χρόνου τα χελιδόνια να ανακαλύψουν τελικά το έτοιμο σπιτικό τους.

Καλή σας επιτυχία!


Φθινοπωρινά σμήνη

Όλα τα νεαρά πουλιά και οι γονείς τους συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη το φθινόπωρο πριν μεταναστεύσουν στην Αφρική. Τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα τέτοιο σμήνος μπορεί να έχει μέχρι και 100.000 πουλιά. Πριν φύγουν, τα μικρά χελιδόνια εξοικειώνονται με την περιοχή τους, που είναι πολύ χρήσιμο για την επόμενη Aνοιξη που θα επιστρέψουν.

Χειμώνας στη λάσπη

Αιώνες πριν πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι τα χελιδόνια περνούν το χειμώνα τους στον πυθμένα των λιμνών, μέσα στη λάσπη. Τότε δεν ήξεραν ότι τα χελιδόνια μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλο ταξίδι....

Το σπιτικό τους

Κάθε είδος χελιδονιού έχει δικό του τύπο φωλιάς. Τα περισσότερα τις φτιάχνουν από πηλό. Εργάζονται σκληρά και οι δύο γονείς. Μαζεύουν λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο, συνήθως 50-100 μέτρα μακριά, και τη μεταφέρουν με τη μορφή σβόλου. Χρειάζονται 700-1.500 σβόλοι για κάθε φωλιά και ανάλογα με τις συνθήκες, το κτίσιμο μπορεί να κρατήσει από 3 έως και 18 ημέρες.

Τροφή σε σβόλους

Τα χελιδόνια τρέφονται με έντομα και ταΐζουν τα μικρά τους με ολόκληρους σβόλους εντόμων που ο καθένας μπορεί να περιέχει 50 ως 100 ή ακόμη και περισσότερα μικρά έντομα (κουνούπια, μύγες κτλ) φαντάζεστε πόσο μας απαλλάσσουν από αυτά!

Που βρίσκονται

Χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους της γης εκτός της Ανταρκτική. Αλλα ζουν μέσα σε πόλεις, ενώ άλλα θα τα βρούμε μακριά από τους ανθρώπους.

Μακριές φτερούγες και ψαλιδωτή ουρά

Το χαρακτηριστικό των χελιδονιών είναι οι μακριές φτερούγες. Τόσο το μήκος όσο και το αεροδυναμικό σχήμα των φτερούγων, κάνουν τα χελιδόνια να είναι από τα πιο ικανά πουλιά στον αέρα. Γι' αυτό μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν!

όλα τα χελιδόνια που βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι τα ίδια. Διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους και το μέρος όπου τα βλέπει κανείς.

Το μεγάλο ταξίδι

Σχεδόν όλα τα χελιδόνια εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν το χειμώνα τους στη Αφρική, νότια της Σαχάρας . Εκεί μπορούν να βρουν τροφή ευκολότερα. Στο ταξίδι τους ξεκουράζονται κάθε τόσο, όπου αυτό είναι δυνατό. Γι' αυτό, το ταξίδι μπορεί να κρατήσει πολλές εβδομάδες.

Μαραθώνιος

Η μετανάστευση των χελιδονιών είναι θεαματική! Μπορεί να πετάξουν μέχρι και 10.000 χλμ. για να πάνε και άλλα τόσα για να γυρίσουν από την Αφρική.

Ακόμη και αν πετούσαν με 25 χλμ. την ώρα για 4 μόνο ώρες την ημέρα, θα κατάφερναν να κάνουν το γύρο της γης κάθε χρόνο!

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μικρή γειτονιά της δυτικής Αττικής, ένας άνθρωπος αποφάσισε να φτιάξει μια χελιδονοφωλιά από πηλό. Ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει τα χελιδόνια που δεν έβρισκαν αρκετή λάσπη για να φτιάξουν μόνα τους τις φωλιές τους.





Σήμερα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζει αυτό το έργο και ζητάει από εσάς να κάνετε το ίδιο! Προσκαλούμε λοιπόν, όλους τους φίλους των πουλιών να συμμετάσχουν στην ανοιξιάτικη εκδήλωση μας "Τα Χελιδονίσματα".

http://www.ornithologiki.gr

ΑΝΤΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!..

Ecumene said...

Carmina populalaria

Kατα τις μεγαλες γιορτες της χριστιανοσυνης,αλλα και σε σημαδιακες ημερες
(Πρωτομαγια κτλ.)-Ημερα του Περιβαλλοντος καλη ωρα-τα παιδια και στην Ελλαδα και σε άλλες χωρες τριγυρνουν από σπιτι δε σπιτι,λεγοντας ένα τραγουδακι
σχετικο με τη γιορτη,το οποιο συχνα είναι ακαταληπτο.Οι νοικοκυραιοι υποδεχονται
εγκαρδια τους νεαρους τραγουδιστες και τους καλοχεριζουν με ο,τι εχουν ευχαριστηση.Το παναρχαιο αυτό εθιμο εχει αποτροπαϊκο και ευετηριακο χαρακτηρα.
Είναι το χελιδονισμα των παιδιων της Ροδου,καλωσοριζοντας τους προαγγελους της Ανοιξης.Δημιουργος του θεωρειται ο Κλεοβουλος Λινδιος(ενας απ τους 7 σοφους)
Αλλα στην πραγματικοτητα προκειται για γνησιο δημιουρημα της Μουσας του απλου λαου.Παρομοια χελιδονισματα εχουν συλλεξει ο C.Fauriel(Chants populaires,2.256)
Και ο Passow(Pop.Carm.,306-308)
Aπο το ροδιτικο χελιδονισμα μας ενδιαφερει εδώ μια λεπτομερεια.Οι Χελιδονιστες
..οι οποιοι θα πρεπει ειτε να ηταν μεταμφιεσμενοι σε χελιδονια,ειτε να κρατουσαν
ένα ομοιωμα χελιδονιου,»απαιτουν» κοντα στ αλλα καλουδια και ένα κυπελλο κρασι
Πιθανοτατα αλλοι να απολαμβαναν αυτό το δωρο.Ομως η Οινοποσια δεν ηταν απολαυση απαγορευμενη για τα παιδια στην αρχαιοτητα.Τα αττικα μειράκια δοκιμαζαν τον νεον οινον στη γιορτη των Ανθεστηριων.Ο Αριστοτελης(Περι Υπνου Εγρηγορσεως,457 Α 1499)επιτρεπει στα παιδια να πινουν οινον,ὄλιγον και ὑδαρῆ…
Ακομα και στα βρεφη εδιναν ένα αραιωμενο οινικο παρασκευασμα,τον λεγομενον βίον!(=ζωη…Πλινιος,Φυσικη Ιστορια ΧIV,8)…………
Αλλα ο μικρος Αχιλλεας αποστρεφοταν αυτό το ποτο(Ιλιας Ι 498-91)..
Ισως επειδη ηταν υπερβολικα νερωμενο…………

(Οἶνον ἐπαινῶ-Μιχαλης Ζ.Κοπιδακης-Ιδρυμα Φανη Μπουταρη)τομος Α

aeipote said...

Είσαστε . . . ποταμός!
Χαίρομαι για την χαρά σας,
καλό απόγευμα!

CsLaKoNaS said...

Ναι ρε πατρίδα, δίκιο έχει ο αποπάνω μου...

Είσαι χείμαρος...Αν σε γνώριζα από κοντά ή θα σαι πήγαινα με τα χίλια ή θα την έκανα με την ίδια ταχύτητα...

Dion.M. said...

Καλησπ'ερα, ή μάλλον Καλημέρα, Γιατί βγαίνουν "κινέζικα" τα γράμματα στο κυρίως post;

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter