Sunday, April 08, 2007

Happy Easter Island

Easter Island, known in the native language as Rapa Nui ("Big Rapa,Rock") or Te pito o te henua (The Navel,center of the World ,Ομφαλός της Γης) due to its isolation, or Isla de Pascua in Spanish,is an island in the south Pacific Ocean belonging to Chile,famous for its huge mysterious statues called Moai.It was given its common name of "Easter" because the first recorded European visit by a Dutch Admiral Jacob Roggeveen was on Easter Sunday, 1722.

(Easter Island,a Warning for Our Times-BBC Video)

Οι ...εξωγήινοι, η Ατλαντίδα και άλλα πολλά φανταστικά και περίεργα έχουν κατά καιρούς επιστρατευτεί για να εξηγήσουν το μυστήριο των τεράστιων μεγαλιθικών μνημείων στο νησί του Πάσχα, βαθειά μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό.Η πραγματικότητα όμως, όπως συμβαίνει συχνά, ξεπερνά τη φαντασία: Οι αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με τυπικό παράδειγμα οικολογικής αυτοκαταστροφής.Μέσα σε λίγους μόλις αιώνες, οι κάτοικοι του νησιού κατέστρεψαν τα δάση, εξαφάνισαν τα ζώα και τα φυτά, ώσπου τελικά είδαν την πολύπλοκη κοινωνία τους να οδηγείται στο χάος και στον κανιβαλισμό.
(Το μυστήριο της νήσου Πάσχα,μια ιστορία αυτοκαταστροφής)

3 comments:

Agobooks said...

Jashtëtokësorëve, Atlantidës si dhe fenomenesh të tjera të çuditshme dhe imagjinare, u janë referuar kohëpaskohe, për të shpjeguar misterin e monumenteve gjigandë të gurtë, në ishullin Pashka, në thellësi të Oqeanit Paqësor.
E vërteta, sakaq, siç ndodh kinse, tejkalon imagjinatën : Kërkimet akeologjike të dekadave të fundit, tregojnë se, kemi të bëjmë , me një rast tipik, të vetëshkatërrimit ekologjik. Brenda vetëm pak shekujve, banorët e ishullit, shkatërruan pyjet, zhdukën kafshët dhe bimët, derisa mënëfund, panë shoqërinë të drejtohet në kaos dhe në kanibalizëm !

Agobooks said...

υ.γ: arkeologjike oxi akeologjike!

Anonymous said...

të haristis :-

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter