Music:
The Xena of Amphipolis (Ζήνα της Αμφίπολης) theme song, written by Joseph LoDuca, was developed from the traditional Bulgarian folk song "Kaval Sviri"Кавал свири(The flute whistles)(Η φλογέρα σφυρίζει) and was sung by Le Mystere Des Voix Bulgares-The mystery of bulgarian voices-Το μυστήριο των βουλγάρικων φωνών"((wiki)).Xena opening theme(video)
Another bulgarian polyphonic folk song in Xena's episode(video)
(Xena,pronounced "Zeena" derives from the greek name "Xenia","Ξενια","Ksenia","Ксения"which means "Hospitality)
-Zena was born in Amphipolis,Epicurus in Samos island.
Both athenian colonies.
-Zena believed in Gods,had seen and fought them.Epicurus believed also
but he thought that Gods enjoy ataraxia and don't fight with humans.
So,he fought the human misconceptions about God.
Mental food and thoughts:(Ελληνικά παρακάτω)
Either God wants to abolish evil, and cannot; or he can, but does not want to. If he wants to, but cannot, he is impotent. If he can, but does not want to, he is wicked. If God can abolish evil, and God really wants to do it, why is there evil in the world? — Epicurus, as quoted in the book 2000 Years of Disbelief.
...EPICURUS's old questions are yet unanswered. Is he willing to prevent evil, but not able? then is he impotent. Is he able, but not willing? then is he malevolent. Is he both able and willing? whence then is evil? -Concerning Natural Religion/Part 10.
Is he neither able nor willing? Then why call him God?" who added that?
Epicurus was not atheist.
. .First believe that God is a living being immortal and blessed, according to the notion of a god indicated by the common sense of mankind; and so believing, you shall not affirm of him anything that is foreign to his immortality or that is repugnant to his blessedness. Believe about him whatever may uphold both his blessedness and his immortality. For there are gods, and the knowledge of them is manifest; but they are not such as the multitude believe, seeing that men do not steadfastly maintain the notions they form respecting them. Not the man who denies the gods worshipped by the multitude, but he who affirms of the gods what the multitude believes about them is truly impious. For the utterances of the multitude about the gods are not true preconceptions but false assumptions; hence it is that the greatest evils happen to the wicked and the greatest blessings happen to the good from the hand of the gods, seeing that they are always favorable to their own good qualities and take pleasure in men like themselves, but reject as alien whatever is not of their kind.
(Epicurus Epistle to Menoeceus)
((Epicurus-Epicureanism-wikipedia
FAMOUS EPICUREANS:Thomas Jefferson referred to himself as an Epicurean and the preamble to the United States Declaration of Independence demonstrates Epicurean influence by inalienable right of life, liberty, and the pursuit of happiness. One of the earliest Roman writers in favour of the Epicurus is Amafanius. Other adherents to the teachings of Epicurus include the poet Horace in Roman times, whose famous statement 'Carpe Diem' - Seize the day - illustrates the philosophy; at the same time Lucretius and his "De Rerum Natura" and later Gassendi, Walter Charleton, François Bernier, Saint-Evremond, Ninon de l'Enclos, Diderot, and Jeremy Bentham. Karl Marx made Epicurus the subject of his doctoral thesis.
"Είτε ο Θεός θέλει να καταργήσει το κακό, και δεν μπορεί ή μπορεί, αλλά δεν θέλει. Εάν θέλει, αλλά δεν μπορεί, είναι ανίσχυρος. Εάν μπορεί, αλλά δεν θέλει, είναι κακός. Εάν ο Θεός μπορεί να καταργήσει το κακό, και ο Θεός θέλει πραγματικά να το κάνει, γιατί υπάρχει κακό στον κόσμο; - Το Επικούρειο παράδοξο όπως διατυπώθηκε στο βιβλιο "2000 Χρόνια Δυσπιστίας"
...Οι παλιές ερωτήσεις του Επικούρου μένουν ακόμη αναπάντητες. Επιθυμεί άραγε ο θεός να εμποδίσει το κακό, αλλά δεν δύναται; Τότε είναι ανίκανος. Είναι ικανός, αλλά δεν το επιθυμεί; Τότε είναι κακόβουλος. Είναι ικανός και το επιθυμεί; Από πού προέρχεται τότε το κακό;..Διάλογοι για τη Φυσική Θρησκεία/Μέρος X-ΙΙ,(Όπου ο ανθρωπομορφισμός δείχνεται ανίκανος να εξηγήσει το κακό) -Δεν θέλει ούτε μπορεί; Τότε γιατί να τον αποκαλούμε Θεό;
Ποιός το πρόσθεσε το τελευταίο; ο Επίκουρος δεν ήταν άθεος.
(Επιστολή προς Μενοικέα-Lettre à Ménécée)
..τον θεό να τον θεωρείς όν, άφθαρτο και μακάριο, όπως μας τον παρουσιάζει η κοινή σε όλους μας παράσταση του θεού, και να μην του φορτώνεις τίποτα ξένο προς την αφθαρσία του και αταίριαστο στη μακαριότητά του. Αντίθετα να φρονείς γι' αυτόν κάθε τι που μπορεί να διαφυλάξει τη μακαριότητα και την αφθαρσία του. Διότι οι θεοί υπάρχουν, εφ' όσον η γνώση που έχουμε γι' αυτούς είναι ολοκάθαρη. Δεν είναι όμως τέτοιοι όπως τους φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Διότι δεν κρατά ακέραιη την αρχική παράσταση για τους θεούς. Ασεβής δεν είναι εκείνος που δεν παραδέχεται τους θεούς πολλών, αλλά εκείνος που αποδίδει στους θεούς τις δοξασίες των πολλών. Ό,τι φρονούν οι πολλοί για τους θεούς δεν είναι γνώση αλλά προλήψεις, από όπου, στους κακούς προκαλούνται από τους θεούς οι μεγαλύτερες βλάβες και οι ωφέλειες στους καλούς. Γιατί επειδή οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις δικές τους αρετές αποδέχονται όλους τους όμοιους και θεωρούν ξένο το ανόμοιο.(Επιστολή προς Μενοικέα)
(Alkman-Pagan files-Επικούρεια Θεολογία)(Επίκουρου Κύριες δόξες)γνώμες
Το καταπληκτικό είναι πως αυτή η άποψη σε τίποτα δεν έχει καταρριφθεί στις χιλιετίες που πέρασαν από τότε. Αντιθέτως, η δυνατότητα ύπαρξης άφθαρτων ζωντανών οργανισμών στο αχανές (και πιθανώς άπειρο) σύμπαν μας παραμένει. Οι θεοί του Επίκουρου, σε αντίθεση με τους θεούς των πρωτόγονων παραδόσεων ή των υπερφυσικών δοξασιών μπορούν πράγματι να υπάρξουν και ίσως να υπάρχουν. Ο σπουδαίος Αθηναίος φιλόσοφος πήρε το νέκταρ από την λαϊκή Ελληνική θεολογική παράδοση, και φαντάστηκε θεούς καθ' όλα συμβατούς με μια αληθινή φυσιοκρατική κοσμοθέαση.
(Επόπτης Οι θεοί του Επίκουρου)
Ο Επίκουρος δεν θεωρούσε τα ουράνια σώματα θεϊκές μονάδες με αυτοτελή βούληση κλπ., αντίθετα προς τον (Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Γράφει δε ότι τα ουράνια σώματα πήραν από την αρχή, με το σφαιρικό τους σχήμα και την αναγκαιότητα και περιοδικότητα των κινήσεών τους και δεν πρόκειται για μακάριες και άφθαρτες οντότητες. Οι θεοί, κατά την επικούρεια αντίληψη, δεν ανακατεύονται στα ανθρώπινα, δεν κάνουν χάρες και δεν δέχονται δώρα. Αν έκαναν δε πράγματι οι θεοί όσα τους ζητούσαν οι άνθρωποι, θα εξαφανιζόταν η ανθρωπότητα, γιατί όλοι επιζητούν και εύχονται το κακό των άλλων... Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι απόψεις του Επίκουρου, τις οποίες είχε προσεγγίσει διαισθητικά ο μεγάλος φιλόσοφος, δεν απέχουν σημαντικά από τα επιστημονικά ευρήματα και τη σημερινή γνώση μας για τα ουράνια σώματα.
Η αξία της γνώσης, υποστηρίζει ο Επίκουρος, αντίθετα με τον Αριστοτέλη, μετριέται με τη χρησιμότητάς της. Η γνώση πρέπει να βοηθάει για να εκλείψουν οι δεισιδαιμονίες και οι πλάνες και για να κατακτήσει ο άνθρωπος το ανώτερο αγαθό που είναι η ψυχική γαλήνη. Δεν υπάρχει και δεν χρειαζόμαστε γνώση που δεν έχει σχέση με τη ζωή, που δεν μεγαλώνει την ευτυχία μας, που δεν μειώνει τον πόνο μας - επικούρειες αντιλήψεις που επικράτησαν οριστικά από την Αναγέννηση και εντεύθεν. Αντίθετα με τον Αριστοτέλη, ο Επίκουρος θεωρεί τις γυναίκες ισότιμες στην κοινωνική ζωή με τους άνδρες και τις δέχεται ως μαθήτριες στη Σχολή. Εξ ίσου ισότιμη ανθρώπινη αντιμετώπιση αξίζουν οι δούλοι, μερικοί από τους οποίους ήταν επίσης μαθητές του Επίκουρου. (SFRANG.COM)
Ο Κήπος του Επίκουρου-pathfinder club
H Φιλοσοφία του Επίκουρου-ElectrIDEA-
Επικουρος βικιπαίδεια-
Ο Γρίφος του Επίκουρου,Ε-rooster video και συζήτηση.
Αυτός είναι ο Θεός τους-"Μπουκάλια στο Πέλαγος"
...από πού προέρχονται τα κακά τής ψυχής;
....τι είναι το κακό; Γιατί υπάρχει; Από τι καθορίζεται; Ο άνθρωπος είναι στ’ αλήθεια τόσο μοχθηρός; Και γιατί; Οι απαντήσεις είναι πολλές και όχι πάντα πειστικές. Για κάποιους φιλοσόφους, όπως για τον Σωκράτη, το κακό είναι απλώς άγνοια, η ανικανότητα κάποιου να καταλάβει τι είναι το καλό. Για άλλους, όπως για τον Χέγκελ, το κακό είναι το άλλο πρόσωπο του καλού, και, μάλιστα, είναι χρήσιμο. Πολλές θρησκείες, αντίθετα, μιλούν για ένα απόλυτο, υπερφυσικό κακό: τον διάβολο. Οι θεολόγοι όμως δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την ύπαρξη αυτού του κακού με έναν καλό Θεό.(FOCUS)
___Παλιότερα ως απάντηση δινόταν και "η οργή του Θεού για τις αμαρτίες μας" αλλά στην εποχή μας,ακόμα και θεολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "φυσικές καταστροφές" αντί του παλαιότερου "θεομηνία".Ετσι ο πόνος,οι κακουχίες ως παιδαγωγικό μέσο σωτηρίας έχει μείνει το τελευταίο μετερίζι-απάντηση στο γρίφο του Επίκουρου·είναι κάτι σαν απάντηση-πανάκεια που έχει εφαρμοστεί διαχρονικά στην ιστορία μας.Ο μακαριστός Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, ενώ έπασχε ο ίδιος από πολλές ασθένειες, δεν ζητούσε να γίνει καλά κι έλεγε χαρακτηριστικά: «Ντρέπομαι. Πώς μπορώ να ζητήσω από τον Χριστό κάτι τέτοιο;^...Χωρίς αγώνα και παθήματα είναι αδύνατο να υπάρξει νίκη και θρίαμβος. Χωρίς θυσία είναι αδύνατον να υπάρξει λύτρωση. Χωρίς σταυρό δεν μπορεί να υπάρξει ανάσταση. Το Θείο Πάθος δείχνει και σε μας την ανάγκη να ακολουθήσουμε πρόθυμα το δικό μας δρόμο του μαρτυρίου και ανεβούμε στο δικό μας σταυρό, που είναι η σταύρωση και ο θάνατος του παλαιού πτωτικού εαυτού μας, προκειμένου να έχουμε την μακάρια ελπίδα και της δικής μας ανάστασης.^"Σφάξε με Αγά μου να αγιάσω" "Ηταν θέλημα θεού η πόλη να τουρκέψει"-"και καλύτερα να είσαι σκλάβος εδώ εις το σώμα πέντε, δέκα χρόνους, και να πηγαίνης εις τον παράδεισον, παρά να είσαι ελεύθερος εδώ και αύριον να πηγαίνης εις την κόλασιν να καίεσαι πάντοτε…«Και διατί δεν ήφερεν ο Θεός άλλον βασιλέα, που ήταν τόσα ρηγάτα (εννοεί τα δυτικά κράτη) εδώ κοντά νά τους το δώση, μόνον ήφερε τον Τούρκον, μέσαθεν από την Κόκκινην Μηλιάν καί του το εχάρισε;Ηξερεν ο Θεός, πως τα άλλα ρηγάτα μας βλάπτουν εις την πίστιν, ενώ ο Τούρκος δέν μας βλάπτει. Χρήματα δώσ' του και καβαλλίκευσέ τον από το κεφάλι.Και διά να μη κολασθούμεν, το έδωσε του Τούρκου, και τον έχει o Θεός τον Τούρκον ωσάν σκύλον να μας φυλάη.»(Κοσμάς Αιτωλός)
Ο Σκύλος βέβαια δαγκώνει πού και πού αλλά για το καλό μας.Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο και όταν εμπλέκεται η θεολογία με την πολιτική συμβαίνουν Ιστορικά Παρατράγουδα.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Απο το blog του Κλέαρχου ένα ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής
"Η Κωνσταντινούπολη τελικά ΑΛΩΘΗΚΕ ή ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ;;"κατά το θέλημα του Αλλάχ,ή του Θεού και της Κερκόπορτας,αν προτιμάτε...
Y.Γ.
Αφορμή για τον Επίκουρο,στάθηκε ο ύμνος του Champions league-"Zadok the Priest".Η λέξη Zadok (Σαδώκ) είναι συγγενική με τους Zadokites,τους Σαδδουκαίους(Sadducees),εβραϊκή αίρεση που αρνιόταν τη μετα θάνατον ζωή,την ανάσταση,τα θαύματα και την τυπολατρία.Ηταν επηρεασμένοι από τον Επίκουρο.Εκεί ανακάλυψα οτι στην ορθόδοξη εβραϊκή θρησκεία,υπάρχουν πολλά ονόματα για την έννοια αίρεση.Μία από αυτά είναι το Apikorus ή Apikorsus · σημαίνει αίρεση που πλησιάζει στην αθεϊα
(Heresy in Orthodox Judaism)
Οι κάτοικοι της Ιουδαίας τον καιρό του Ιωάννη ήταν μοιρασμένοι σε Επικούρειους και Στωικούς, δηλαδή Σαδδουκαίους και Φαρισαίους. Οι Φαρισαίοι στηριζόταν στα πλήθη των χωρικών που μιλούσαν την αραμαϊκή και οι Σαδδουκαίοι στους αστούς, οι οποίοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα. Έτσι οι Φαρισαίοι διέθεταν μεγάλο αριθμό αγύμναστων πολεμιστών, ενώ οι Σαδδουκαίοι άφθονο χρήμα, μισθοφόρους, τεχνολογία και καλύτερες δημόσιες σχέσεις.(Ασαμωναίοι-pathfinder club)
2 comments:
Πολύ ωραίο post.. νομίζω πως είναι φανερό οτι είμαι fan του Επίκουρου (εξ ου και το nickname). Ενδιαφέρουσα πολύ η σύδνεση με τους Σαδδουκαίους - δεν το γνώριζα. Ergotelina τώρα με έκανες να αναπολώ τα χρόνια που διάβαζα ξανά και ξανά τα Άπαντα του Επίκουρου.
Λέω το βραδάκι να πάρω τηλέφωνο τον κολλητό μου τον 'Μενοικέα' και να πάμε για κανένα ποτάκι να φιλοσοφήσουμε. :-)
http://kulluwahad.blogspot.com/ (Epikouros)
http://vasiliscaravitis.blogspot.com/ (Epicuros)
Δυό Επίκουρους τους έχουμε
:-)
Το θέλουν τ' όνομα πολλοί..
Post a Comment