Tuesday, May 30, 2006

Τουρισμός και Μάχη της Κρήτης

Σήμερα μαύρος ουρανός,σήμερα μαύρη μέρα...Χίλιοι Διαόλοι πέφτουνε ..Ψηλά απο τον Αέρα..... Εδώ ναι ο πόλεμος κρασί,μπαρούτι το ψωμί μας,και των αρμάτων η βουή ειναι η Ξεφάντωση μας...Και οι Χίλιοι Διαόλοι έγιναν αργότερα Χίλιοι Τουρίστες.. Πριν το τρίδυμο" Καζαντζάκης -Θεοδωράκης -Χατζηδάκις,η Μάχη της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας έγινε το τουριστικό κίνητρο για όσους πολέμησαν,για όσα παιδιά άκουσαν ιστορίες απο τους γονείς τους,που βρέθηκαν εκει.Ο Πόλεμος,οι δύσκολες καταστάσεις δυναμώνουν την ανθρώπινη επικοινωνία. Αγγλοι,Γερμανοί,Αυστραλοί,Νεοζηλανδοί. Αλλοι ερχόντουσαν για να θυμηθούν τα παλιά,τον ήλιο,τη φιλοξενία,την παρθένα θάλασσα της κατοχής..άλλοι για να βρουν λίρες...πάντως στα μεταπολεμικά χρόνια,για την Ελλάδα ο πόλεμος ήταν η Πληγή,το Παράσημο και η Διαφήμιση της...κάτι που έχασε ο "επιτήδειος ουδέτερος Γείτονας"...Οι Αμυντικοί πολεμοι λειτουργούν διαφημιστικά...Κάποιοι πεθαίνουν για να ζουν τα εγγόνια τους τουριστικότερα...Μόνο που οι αναμνήσεις φεύγουν απ τη ζωή....μαζί με τους θνητούς.....και η Τουριστική Βιομηχανία χρειάζεται αναπροσαρμογή....

17 comments:

Ecumene said...

Εκθεση
στο Ιστορικό Μουσείο Κρητης.
"Ατομικά είδη και άλλα χρειώδη του πολέμου"

Ecumene said...

The Cretan Runner
Γιώργης Ψυχουντάκης

Λίγα στοιχεία για τον ίδιο και το έργο του

Μεγαλύτερος από τα έξη παιδιά μιας φτωχής οικογένειας από την Ασή Γωνιά Αποκορώνου Ο Γιώργης Ψυχουντάκης γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1920 και αφού τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του Χωριού του , έγινε βοσκός πάνω στα Λευκά Όρη μέχρι τα 20 του χρόνια που ξέσπασε ο πόλεμος.

Σε όλο το διάστημα της κατοχής ο Γιώργης υπήρξε πολεμικός αγγελιοφόρος ( ο" Κρητικός Μαντατοφόρος " το πρώτο του βιβλίο ) για το αντιστασιακό κίνημα μια αποστολή εξαντλητική κι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες (μια άδικη φυλάκιση, μετανάστευση, αλλαγές εργασίας) επρόκειτο να τον περιμένουν μετά τον πόλεμο, και για αρκετά χρόνια.
Χρόνια στα οποία παρηγοριά κι αποκούμπι του υπήρξε το γράψιμο, σε ποικίλες μορφές του: από τα πεζά απομνημονεύματά του της κατοχής (αρχές της δεκαετίας του 50) μέχρι τις μεταφράσεις των ομηρικών επών (από τα τέλη της δεκαετίας το 60) ενώ από τη λογοτεχνική του παραγωγή δεν είχαν λείψει ούτε κάποια (ανέκδοτα) σατιρικά ποιήματα σημάδι κι αυτό του ζωηρού του πνεύματος και μιας έντονης αίσθησης του χιούμορ που τον διακρίνει και όλα συνθεμένα πάντα στον οικείο του ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο.

Ο Γιώργης Ψυχουντάκης είναι ένας από τους τελευταίους θαυμαστούς εκείνους Κρητικούς, τους προικισμένους με αυτό το χάρισμα των εκτενών συνθέσεων στον ¨κλασικό" στοίχο της δημοτικής μας παράδοσης.

Χάρισμα δίχως άλλο κληροδοτημένο από τους γέρο-Κρητικούς μιας άλλης εποχής που αν και ελάχιστοι γνώριζαν τα στοιχειώδη γράμματα μπορούσαν ωστόσο ν΄ απαγγέλλουν απ' έξω ολόκληρο τον Ερωτόκριτο ανάμεσα σε αυτούς και ο πατέρας του ίδιου του ψυχουντάκη ο μπάρμπας-Νικόλας στον οποίο και αφιερώνεται η μετάφραση της "Οδύσσειας".
Οι μεταφράσεις των ομηρικών επών από το Ψυχουντάκη , με πρώτη αυτήν της "Οδύσσειας" και δεύτερη της " Ιλιάδας " (Π.Ε.Κ. 1995) έχουν ιδιαίτερα επαινεθεί από έγκριτους μελετητές της λογοτεχνικής μας παράδοσης, κυρίως για το ύφος τους: ένα ύφος που "βλέπουμε να διατηρεί κατά θαυμαστό τρόπο τον πλούτο του κρητικού λαϊκού προφορικού λόγου"(Στ.Αλεξίου), και "καταφέρνει να δαμάσει ένα τεραστίας εκτάσεως επικό υλικό και να το μεταπλάσει σ' ένα αντίστοιχο νεοελληνικό επικό ύφος".

Αετοφωλιές Μαντατοφόρος Οδύσσεια Ιλιάδα Ησίοδος Μαθητής Χάρος Τα Νέα μας Ριζίτικα Μαντινάδες

Ecumene said...

Πώς η "Μαρίτα" έπληξε τον "Μπαρμπαρόσα"
Η γερμανική εκστρατεία στα Βαλκάνια - "Επιχείρηση Μαρίτα" - καθυστέρησε την εισβολή στη Ρωσία - "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα" με καταστροφικές συνέπειες. Ο καιρός, η Γιουγκοσλαβία, η αντίσταση της Ελλάδος. Ο ρόλος της Κρήτης. Τι έγραψαν οι στρατηγοί του Χίτλερ.

Ecumene said...

Eικονες
απο την Μαχη της Κρητης

Ecumene said...

BATTLE OF CRETE..Commemorations of the fierce resistance
On May 20th, 1941, the skies above Crete were filled with a strange new phenomenon - thousands of Nazi paratroopers landing in a massive invasion of the island. Hitler expected a swift, easy conquest which would complete his occupation of Greece. Instead, he encountered vigorous resistance from the Cretans, foreign residents, and Allied forces based at Maleme Airbase and other points on the island.

While the Third Reich was ultimately successful in occupying the island, Crete exacted such a price from the German forces during its ten days of resistance that the Fuhrer abandoned plans for any similar attacks elsewhere, bemoaning the loss of almost 4500 elite paratroopers.

What to Expect on Crete

If you are traveling in Crete during this period, allow for delays, possible rerouting, and a general holiday atmosphere. Normal travel services will be interrupted to some degree as both visitors and residents join in the events. While the major cities have the biggest celebrations, most small towns and villages will be commemorating the day in some way. Keep an eye out for special memorial services and other observations, both festive and solemn. Don't be alarmed if you see a few paratroopers in the sky - it's a recreation, not a new invasion....

http://gogreece.about.com

Ecumene said...

Aπο τα ΝεαΑλεξης ΚαλοκαιρινόςΜια μέρα έγινε ένας φοβερός βομβαρδισμός. Πιστεύω πως είχαν τσατιστεί τόσο πολύ που αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη. Τα Stuka ορμούσαν και βουτούσαν ουρλιάζοντας, και ολόκληρη η πόλη έμοιαζε να ανατινάζεται. Πρέπει να εντόπισαν τη θέση μας. Έπεφτε πάνω μας η μία βόμβα μετά την άλλη, χωρίς να μας χτυπήσει όμως καμιά. Μία έπεσε έξω από την πόρτα. Ποτέ μου δε θα καταλάβω πώς δεν σκοτώθηκε κανείς. Ο δεκανέας Πάσκοου φώναξε: «Πάμε στο καταφύγιο!». Θυμάμαι μόνο σκόνη και θόρυβο. Άκουσα να χτυπάνε τα ξυπνητήρια. Δεν ξέρω γιατί το έκανα, αλλά αν και δεν έβλεπα τίποτα με τη σκόνη και τους καπνούς, έπιασα ψηλαφιστά όλα τα ξυπνητήρια που άκουγα να χτυπάνε και τα έκλεισα. Μετά βρήκα ψηλαφιστά το τραπέζι με τα τρίποδα που είχε πέσει κάτω με την έκρηξη, το ξανάστησα και ξανάβαλα πάνω όλα τα ξυπνητήρια. Έπειτα πήγα στο καταφύγιο να βρω τους άλλους. Πρέπει να ήμουν ζαλισμένος. Όπως έφτανα, κάποιος φώναξε: «Ήρθε!». Ο δεκανέας Πάσκοου είπε: «Νόμιζα πως είχες σκοτωθεί, μικρέ», κι εγώ απάντησα: «Μου παίξατε άσχημο παιχνίδι, που με αφήσατε να μαζέψω όλα τα ξυπνητήρια». Κάποιος άλλος είπε: «Τι έκανες, λέει;». Τους είπα τι είχα κάνει. Έβαλαν όλοι τα γέλια και δυο, δε θυμάμαι ποιοι, ένας από κάθε πλευρά, μου 'βαλαν από ένα χέρι στον ώμο, ο ένας λέγοντας «Φτωχούλη μου» και «Είσαι εντάξει, μικρέ;». Είπα: «Ναι, φυσικά». Τότε συνειδητοποίησα σιγά σιγά τι χαζομάρα είχα κάνει.

CsLaKoNaS said...

Χιτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη,
ξαρμάτωτη την ηύρηκες,
κ' έλειπαν τα παιδιά τση,
στα ξένα πολεμούσανε,
πάνω στην Αλβανία,
μα πάλι πολεμήσανε ».

τα σχόλια περιττά...

Πατρίδα σε πάω με τα χίλια...μπράβο σου για το ποστ αυτό...να θυμόμαστε που και που αυτόν τον Τόπο, τον Καλό...

Ecumene said...

Σημερα στο post "Withered Beauty of Lais.."
Mαζεψα τον πρωτο τουριστα του blog από Βραζιλια

said...
what a beautiful girl??
12:28 πμ, Μάϊος 30, 2006


Εργοτελίνα said...

"Maria la del Barrio"
no Brasiliana...
Mexicana...

8:02 πμ, Μάϊος 30, 2006

Καλα την Thalia δεν ηξερε;;´..


Παντως εχει ωραιο blog στα Βραζιλιανικα...

Καλη Επιτυχια στο Ροναλντινιο!....

A.F.Marx said...

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι η μάχη της Κρήτης είχε και τις τουριστικές της συνέπειες...
(πολύ ενδιαφέροντα και τα link σ' αυτό το post...Θα τα δω καλύτερα με την ησυχία μου όταν ευκαιρήσω)

bidibis said...

Ρε συ εργοτελάρα - που θα σε φύγει ο Ογκουνσότος συντομα- καθε φορά που είμαι έτοιμος να κάνω μια προταση στου ΝΔ με προλαβαίνεις στο τσαφ και λες ακριβώς αυτά που ηθελα εγω να πω! Βρε μπας και είσαι το alter ego μου; Μπας και είσαι στο μυαλό μου;

θα σε μαλώσω!


Οι Αμυντικοί πολεμοι λειτουργούν διαφημιστικά...Κάποιοι πεθαίνουν για να ζουν τα εγγόνια τους τουριστικότερα...Μόνο που οι αναμνήσεις φεύγουν απ τη ζωή....μαζί με τους θνητούς.....και η Τουριστική Βιομηχανία χρειάζεται αναπροσαρμογή....


...όλα τα λεφτά!

Προσκυνώ το χώμα που πατάς!

mickey said...

Για τη μουσική ήρθαμε και για δες τι ανακαλύψαμε!

Έμορφο πουν' το μαγαζί
τσ' ωραία τα ποστάκια,
μην έβαλες τσε μουσική
να φύγουν τα ...φαρμάκια!


Βλέπω πως είσαι δημιουργική, πολυγραφότατη και ...καλή μαθήτρια ;)

Να πάρει! Πάλι πρέπει να αλλάξω τη λίστα με τα links στο template μου :(

Η Εργοτελίνα που σε έχει ταράξει στα σχόλια, δίδυμη αδερφή σου είναι; :))

Ecumene said...

Τον Ποντικο αν το ρωτας
αμεσως απανταει
γιατι του αρεσει το τυρι
κι ολους θα μας εφάει!...

Kαλως τα δεχτήκαμε..αντε με το καλο
τα 218....

Νικη Ξυλουρη
να πουμε και ποια τραγουδεί...

114ΛΕΞΕΙΣ said...

Χείμαρος από πληροφορίες στο ποστ. Σιγα σιγα να σε προλαβαίνω.Που να πρωτοπάω τι πρωτοδιαβάσω πολυγραφόταη κρητικιά.
Νομίζω είσαι η καλύτερη διαφήμιση του νησιού σου. Ερωτας μεγάλος.

suigenerisav said...

Ετσι είναι ο κύκλος της ζωής..
Ο ταξιδιώτης που γίνεται περιηγητής, ο περιηγητής που στη θύελλα του πολέμου έγινε στρατιώτης [εισβολέας ή υπερασπιστής].
Και μετά ο τουριστας..

Οι ακρογιαλιές από πεδία απόβασης έγιναν χώροι αναψυχής και οι πρώην αγρότες-πολεμιστές μετατράπηκαν σε ρουμλετάδες και ταβερνιάρηδες..
Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η πρώιμη πορεία του τουρισμού στη μεταπολεμική Κρήτη..

Τότε που οι Δασκαλαντωνάκηδες πουλάγανε λάδια στα ορεινά του Ρέθεμνος και οι πρώην κατακτητές και αντιστεκόμενοι [Γερμανοί και αγγλοσάξονες] εφόρμησαν -οριστικά πια- στα νέα χαρακώματα..
Τις ομπρέλες-με την ισχύ των όπλων να αντανακλάται στο δείκτη των αντιηλιακών..
Και τη θάλασσα να αδελφώνει ..

Εκείνη την εποχή η κρητική διατροφή έκανε το όνομα που σήμερα εξάγει-μα δεν τηρεί πια..
Αντάλλαξε η κοινωνία την ψάθινη καρέκλα και το ξύλο [σημάδια του καιρού της ανέχειας..] με την πλαστική και τις αλουμινοκατασκευές..
Την οπλοκατοχή ως μέρος ενός κώδικα ανδρισμού με την ασύστολη μαγκιά του εκφυλισμένου μαυροπουκαμισά..

Τεσπα, μεγάλη ιστορία.. ελπίζω σχετικά σύντομα να τη βγάλω [μαζί με άλλες] στο -εκδοτικό- φως...

Ωραία θεματική - δούλεψε τη όμως λίγο παραπάνω ... ;-)

Ecumene said...

@suigenerisav..ωραιο το blog σου..

τουριστικο και ταξιδιωτικο



Nα κανω καποια αυτοσχόλια..

1.Καζαντζάκης -Θεοδωράκης -Χατζηδάκις
δεν εχουμε αξιολογησει τη διαφημιση
που εδωσε στην Ελλαδα αυτο το τριδυμο

2.κάτι που έχασε ο "επιτήδειος ουδέτερος Γείτονας"..
Η Τουρκια ειναι χαμενη απο το χαρτη
απο το 30 μεχρι το 90..
Και αν δεν ηταν η Ελλαδα,η Αμερικη
και ο Σοβιετικος κινδυνος να την
βαλουν στο ΝΑΤΟ..η κατασταση της
θα ταν πολυ χειροτερη

ΝΑΤΟ:Το "παρασημο" μας
μετα τις θυσιες μας
στο Β Παγκοσμιο.......

3.Δεν εχει γινει μια
ερευνα για το πως ξεκινησε
ο Τουρισμος στην Ελλαδα..και τί
εξω-τουριστικοι παραγοντες
τον επηρρεάζουν γενικότερα...


ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ H ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΙΓΛΗ
ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ"

Μόνο που οι αναμνήσεις φεύγουν απ τη ζωή....μαζί με τους θνητούς...

ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
ΚΑΙ Η EUROVISION...

και η Τουριστική Βιομηχανία χρειάζεται αναπροσαρμογή....

suigenerisav said...

@
εργοτελίνα

1. Δεν την έχουμε αξιολογήσει πράγματι .. (:
2. Ο βασικός ανταγωνιστής σου στον τουρισμό δεν είναι μόνο-δεν είναι κυρίως η Τουρκία. Είναι από τη μία η Ιβηρική, από την άλλη -επίσης- οι ανερχόμενες χώρες των Βαλκανίων [βλ. δαλματικές ακτές, κλπ].
Κατά τα λοιπά, τα περι "επιτήδειου ουδέτερου" γείτονα είναι μόνο για εσωτερική [ελληνική] κατανάλωση..
Υπό προυποθέσεις, θα μπορούσες να πεις τα ίδια ακριβώς για τη χώρα μας .. :-)

3."Δεν εχει γινει μια
ερευνα για το πως ξεκινησε
ο Τουρισμος στην Ελλαδα.."
Κάνε υπομονή λίγοο..
Οκτώ χρόνια το 'δουλεύω'.. lol, lol.. ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ..

"και η Τουριστική Βιομηχανία χρειάζεται αναπροσαρμογή.... "
Αυτό, πέστο και ξαναπέστο και ΞΑΝΑΠΕΣΤΟ .. !!
Όταν πέρυσι σε ένα δείπνο το επεσήμανα στον -τότε- υφυπουργό Τουρισμού, μου απάντησε: "ξέρετε, είναι δύσκολο, προσπαθούμε, σχεδιάζουμε, κλπ, κλπ"... (:
Προφανώς, δεν προσπαθούμε αρκετά ..

Ελπίζω στην καινούρια μου δουλειά [από Αύγουστο και μετά..], να συμβάλλω στην κατεύθυνση αυτή.
Αλλά, είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος..

Ecumene said...

Σου ευχομαι τα καλυτερα..

Ενα αλλο σχετικο ειναι
η αγορα γης απο Γερμανους...

"Αυτοι που πολεμησαν
και εσφαξαν ..αγοραζουν γη!.."

"Μας κατακτουν με τον τροπο τους.."


Βεβαια η αληθεια ειναι
οτι προσεχουν το περιβαλλον
και τον τοπο

περισσοτερο απο πολλους
Κρητικους...............

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter