Wednesday, February 28, 2007

TIRANA-City of colours-Qyteti i ngjyrave-Πόλη των χρωμάτων



Alexandër Gjoka "Pragu i vegjëlisë(the doorstep of childhood,το κατώφλι των παιδικών χρόνων)



Petrit Lulo "Rinia ime"(My youth-τα νιάτα μου)



->72 photos from Tirana,the first one is Parku Rinia,the youth park.

the Director,o Σκηνοθέτης,Regjisori -> the Μayor,ο Δήμαρχος,Kryebashkiak
->
EDI RAMA.


10 comments:

Ecumene said...


Το 2000 κατέβηκε ανεξάρτητος δήμαρχος των Τιράνων και εξελέγη με 57%, το 2003 επανεξελέγη με 73%.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να «ζωγραφίσει» τις προσόψεις των άσχημων γκρίζων κτιρίων. Την ώρα που ο υπόκοσμος φρόντιζε να εγκατασταθεί στα Τίρανα, την ώρα που κανένας δεν τολμούσε να περάσει από το πάρκο της Νεολαίας, ο δήμαρχος των Τιράνων χωρίς λεφτά, πέταξε έξω τα ναρκωτικά, ξαναφύτεψε δέντρα, «ζωγράφισε» όλα τα γκρίζα κτίρια.
Στο πάρκο χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως νέοι και παιδιά. Τα Τίρανα έγιναν η χαρά των εργολάβων, της κινητής τηλεφωνίας, των ξένων τραπεζών. Ήταν μια πόλη μίζερη. Πιο μεγάλη χαρά όμως έχουν οι κάτοικοί της που περηφανεύονται για την πόλη τους. Μπορείς να ακούσεις ένα γκαρσόνι σε άπταιστα ελληνικά να λέει «ξέρεις πώς ήταν εδώ πριν τον Έντι Ράμα; Σκατά!».
Η γλώσσα του απλού ανθρώπου δεν καταλαβαίνει από προσχήματα.


Ενας Εντι Ράμα για τη Λευκωσία

ioannisk said...

Ο οποίος έχει αναγνωριστεί και από τους καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης. Πριν από 1-2 χρόνια το bbc είχε γράφει μερικά άρθρα για τα Τίρανα και τον δήμαρχο-artist τους.

Φυσικά εμείς έχουμε την συνήθεια να χλευάζουμε, είτε ένστολοι είτε με πολιτικά, τους Αλβανούς και να κάνουμε τις πόλεις μας χαβούζες.

Ecumene said...

ΕΚΕΙ ΡΑΜΑ κι εδώ ΠΑΝΊΚΑΣ/ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ....

ΤΙΡΑΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ!!

:-)))

Unknown said...

Βλέπεις φωτογραφίες από τα Τίρανα, σκέφτεσαι μια Ευρωπαϊκή πόλη (φρόντισε, βέβαια, κι ο σύντροφος Εμβέρ ν' αφήσει φαρδείς δρόμους και πάρκα). Βλέπεις φωτογραφίες από την Αθήνα... τι να σκεφτείς; Εδώ, και το λίγο που απέμεινε (Ελαιώνας Ελληνικό), τσιμέντο και γυαλί να το κάνουμε! Αλλά, ξέχασα, τους πιο ...πετυχημένους δημάρχους που είχε ποτέ η Αθήνα δεν λένε για τον Αβραμό και τη Ντόρα;

Ecumene said...

:-)

Και η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πάρει τη διάκριση
αλλά άλλο να είσαι δήμαρχος στην Αθήνα που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμη
Και άλλο στα Τίρανα,σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο για την Αλβανία.
Είναι σαν να πήρε πρωτάθλημα η Κέρκυρα.

και η Αθήνα έχει τα πολλά προβλήματα της αλλά δεν είναι τόσο κλειστή και φοβική
πόλη όπως η Θεσσαλονίκη,που θέλει να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων….


O Θοδωρής Γούτας έγραψε στο blog του για μία έρευνα που παρουσίασε η "Ελευθεροτυπία" σε άρθρο της και κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη 254η ανάμεσα σε 258 πόλεις της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

http://mimisandroulakis.blogspot.com/2006/05/blog-post_22.html


In 2004 Edi Rama, Mayor of Tirana, Albania
In 2005 Dora Bakoyannis, Athens, Greece
In 2006 John So, Melbourne, Australia

World_Mayor


Και αντέγραψε και ιδέες του Αβραμό!…’;-)))

Ο Έντι Ράμα θεωρεί το Δημήτρη Αβραμόπουλο εμπνευστή και σύμβουλο. «Το όνειρό μου ήταν να κάνω σε μικρότερη κλίμακα στα Τίρανα ό,τι έκανε σε μεγαλύτερη κλίμακα ο Αβραμόπουλος στην Αθήνα», λέει.

Για παράδειγμα, τη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας. «Όταν επισκέφτηκα την Αθήνα», λέει, «ρώτησα το δήμαρχο πώς κατάφερε να δημιουργήσει δημοτική αστυνομία. Μου είπε ότι ‘απλώς την εμφάνισε’. Ότι είχε κάνει πολλές συζητήσεις και ότι όλοι του έλεγαν ‘ναι’ στα χαρτιά, αλλά στην πράξη ήταν αρνητικοί. Έτσι, απλώς την εμφάνισε. Επέστρεψα στα Τίρανα κι έκανα το ίδιο. Ετοιμάσαμε στολές για 30 άτομα και κάναμε την τελετή. Σοκαρίστηκαν όλοι, αλλά στη συνέχεια με υποστήριξαν».

«Χαίρομαι που αυτού του είδους οι δράσεις υιοθετούνται και σε άλλες χώρες», λέει στο Ε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όπου δεν μπορεί να προέλθει αποτέλεσμα από συνεννόηση, τότε στο όνομα του κοινού καλού, πρέπει να επιβάλλουμε τις αποφάσεις μας αγωνιστικά». Και δεν φείδεται επαίνων για τον Ράμα: «συνδυάζει ακεραιότητα, ευαισθησία, περηφάνεια και οραματισμούς. Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών της Ευρώπης που φιλοδοξούν να φέρουν περισσότερο πολιτισμό στην πολιτική».



Εψιλον-Ελευθεροτυπία


Και μας προτείνει να βάψουμε παλιά και εγκαταλειμμένα κτήρια της Αθήνας

Ecumene said...

Οι Αυστριακοί σχεδίασαν το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο για τα Τίρανα το 1923, πραγματοποιώντας περαιτέρω αλλαγές τα επόμενα έτη -η τελευταία το 1957.
Η γαλλική εταιρία Architecture Studio επιλέχτηκε το 2003 για τον επανασχεδιασμό του κέντρου των Τιράνων καθώς κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό.
Το Architecture Studio είναι γνωστό για το σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Η Πλατεία Σκάντερμπεργκ, η οποία πήρε το όνομα της από τον εθνικό ήρωα της Αλβανίας διακοσμήθηκε με δένδρα και λουλούδια.
«Το πρόγραμμα μας ταιριάζει με την Μεσογειακή άποψη. Στον ποταμό Λάνα, βρίσκουμε μεγάλη δυνατότητα για να δώσουμε στην πρωτεύουσα περισσότερο πράσινο. Το βασικό μέρος των ζωνών πρασίνου θα είναι τα δημόσια πάρκα», ανέφερε ο Roueida Ayache, εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρίας.

////////////////////////////////////

Ανάμεσα στα έργα του δημάρχου ήταν και η προσωπική επαφή με τους δημότες.
Δημιούργησε εκπομπή στο ραδιόφωνο με τίτλο "Κάντε μια καλή αρχή".
Οι πολίτες μέσω αυτής της εκπομπής μπορούν να πουν τα παράπονά τους, να του στείλουν μηνύματα και να επικοινωνήσουν άμεσα με το δήμαρχο της πόλης.
Ο Rama πιστεύει ότι η σχέση ανάμεσα σ’ αυτούς που εκλέγονται και σ’ αυτούς που εκλέγουν είναι ολόιδια με την σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον θεατή.
Ο δήμαρχος των Τιράνων Έντι Ράμα είναι σήμερα ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του και ως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να συναντήσει ένα προς ένα τα 60.000 μέλη του κόμματος σε όλη την αλβανική επικράτεια.
Σε συζήτησή του με τον κ. Στεφανόπουλο, ο Έντι Ράμα ανέφερε: «Αν αφήναμε στα χέρια των MME την πολιτική θα είχαμε καθημερινά μάχες μεταξύ μας".
"Είμαστε πολύ κοντά οι δύο λαοί, έχουμε μπλεγμένες τις ρίζες και τα κλαδιά μας. Δεν μπορεί οι φανατικοί και οι λίγοι να καθορίζουν την ιστορία μας".


Το Χθες και το Σήμερα στα Τίρανα. Μια πόλη πριν και μετά

Anonymous said...

το πρώτο που ο Ράμα άλλαξε στο Δημαρχιακό μέγαρο, πριν ακόμη τοποθετήσει νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ανακαινίσει τις αίθουσες υποδοχής, ήταν να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης γυναίκες. Οι δύο αντιδήμαρχοι και τέσσερις από τους πέντε γενικούς διευθυντές είναι γένους θηλυκού, γεγονός πρωτόγνωρο για την Αλβανία, αν όχι για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. «Όλες τους μιλούν ξένες γλώσσες, ξέρουν πώς να επικοινωνούν και κυρίως εργάζονται περισσότερο από το επίσημο οκτάωρο», λέει ο Ράμα.

Anonymous said...

υπέροχο το πρώτο βίντεο, το άλλο δεν έχω χρόνο. Θα επανέλθω.
Δεν ήξερα καθόλου τα Τίρανα...

ευχαριστώ πολύ!

(Εργοτελίνα μου άλλαξέ μου όποτε μπορείς το λινκ, είμαι εδώ και καιρό στο http://roides.wordpress.com )

Agobooks said...

Ο τραγουδιστής του τραγουδιού στο πρώτο βίντεο είναι ο Aleksandër Gjoka (Αλεξάντερ Γκιόκα). Δεν γνωρίζω τον τίτλο, δυστυχώς.
Όλα τα’αλλα, τα έχεις πει με τέτοια λεπτομέρεια που, δεν μπορώ να προσθέσω ούτε κόμμα.
Συγκλονίστηκα από τις λεπτομέρειες.
Προσωπικά τον θεωρώ , ότι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.
Πιστεύω κιόλας όμως ότι, μας είναι πολύ ένας τέτοιος νέος πολιτικός εμάς στην Αλβανία.
Δεν είναι μίζερος, δεν είναι μισαλλόδοξος, δεν ήταν κομμουνιστής, δεν είναι διεφθαρμένος, μιλάει άπταιστα 4-5 γλώσσες, έχει όραμα, αγαπάει την Ελλάδα άρα…!
Μάλλον έχει πολλά για Αλβανός πολιτικός.
Και δεν τον ψηφίζω. Διότι από το 91, δεν ψηφίζω.

Anonymous said...

Ήθελα να σου γράψω για τον Gjoka αλλά με προλάβανε!
Τι πράσινο και πάρκα βλέπουν τα ματάκια μου; Ένα ακόμα επιχείρημα για τον κήπο της Ριζάρη!

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter