Wednesday, February 28, 2007

Kalimera Elladha-Good morning Greece



Goodmorning Greece, Nivo speaking I'm telling you everything I hide nothing
You underestimated me a lot, I only a little.I thought, Greece, to let you behind, to leave.I didn't give up and I tried more to raise the bar like you do,to throw away hats and my rap dress-style and to change my life and my behaviour.Goodmornig Greece, may you live for ever to honor with marches the epics of '40,too keep your head up in the battle and to elect for government the same party.Live long, Greece, and all your parliament members with their illegal houses all of them at your beaches with your Christians who are fasting and whatever is left over, they send to Switzerland.Greece, I'm sorry but if you want me to change my mind you must also learn to love.Quit torturing me and fooling me
and don't spoil my dreams,Greece.(lyrics-stixoi)

Πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις ποιός τραγουδάει το τραγούδι που ακούς;
http://www.arkoudos.com/blog/?p=883

http://arkoudos.com/blog/?p=884


6 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Πως μπορεις να εισαι εναντια στο συστημα οταν εχει χορηγους το Mad,τη Coca Cola,τη ΤΙΜ,την ΝΙΚΕ και αλλες πολλες εταιριες...
Ελεος με το βουρλο...
Βεβαια καποια τραγουδια του ειναι πραγματικα πολυ καλα.
Καποια αλλα ομως ειναι γαμ*** με μεγαλα γραμματα!!!

Yannis H said...

Το τραγούδι αυτό μου αρέσει πολύ. Κατ’ αρχήν, εκφράζει την εποχή του (εποχή μας): την τέλεια απαξίωση των πάντων. Την παντελή έλλειψη διεξόδου. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μέσα του, όλοι είναι χαμένοι. Ακόμα και οι μεγαλοσχήμονες πρόεδροι και υπουργοί, είναι εξίσου χαμένοι γιατί όντας αυτοί που είναι, χάνουν (τουλάχιστον) την τσίπα τους. «Κύριε υπουργέ, γαμώ τα υπουργεία σας!»

Αντιεθνιστικό (Να τιμάς με παρελάσεις το έπος του 40), αντιθρησκευτικό ή τουλάχιστον κατά της υποκρισίας (με τους Χριστιανούς σου που κάνουν νηστεία
και ό,τι περισεύει στέλνουν στην Ελβετία), απολίτικο ή τουλάχιστον χωρίς πολιτικό παραμύθιασμα (να βγάζεις για κυβέρνηση το ίδιο κόμμα), η Ελλάδα της θεσμικής ρεμούλας (και όλοι οι βουλευτές σου με τ’ αυθαίρετά τους όλοι στις ακρογιαλιές σου). Με άρωμα ειδήσεων ιδιωτικής τηλεόρασης (ελάτε μια βόλτα μέχρι τη Βαρβάκειο / κατέβα στο λιμάνι, μίλα στους εργάτες σου) και λίγο Λαζόπουλο (Ελλάδα σε βιάζουν και’συ φτιάχνεις τα νύχια σου).

Δεν θα περίμενα παραπάνω από ένα τραγουδάκι – και όσα λέει πολλά είναι. Αυτό που με λυπεί, είναι ότι το τραγούδι αυτό έχει μια, ας την πω ‘ειρηνική’ και σοβαρή αντίθεση προς αυτό που κατακρίνει. Και το λέω γιατί έχουμε πήξει στους νταήδες κουκουλοφόρους και στους φασίστες αναρχικούς που μπερδεύουν την μολότοφ με την άποψη.

Η στάση του απέναντι σε ότι κατακρίνει: «Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν’ αλλάξω γνώμη πρέπει και συ να μάθεις ν’ αγαπάς»

Και: «Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροιδεύεις / Και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς».

Και δεν μπορώ να μην κάνω την αντιπαράθεση, μεταξύ κάποιων που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και ακόμα περισσότερο, διεκδικούν το δικαίωμα στο καθισιό με τα λεφτά των γονιών και γιαλατζί πανεπιστήμιο, απέναντι στο στίχο:

«Ζητάω τα προβλεπόμενα, δεν τα ζητιανεύω / Σ’αντίθεση με σας έχω μάθει να δουλεύω».

Για κάποιον με ελάχιστη πολιτική σκέψη, τα ‘προβλεπόμενα’ δεν μπορεί παρά να είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Το οποίο λείπει, και από τους φτωχούς, και από τους ισχυρούς (όντως: ‘γαμώ τα υπουργεία σας’) και από τους επαναστάτες.

«Ένας μαρκαδόρος είναι πιο δυνατός από μια Οργάνωση Βάσης» έλεγαν οι παλιοί (μάλλον πιο αυθεντικοί) αναρχικοί. Και το τραγούδι λέει: «Εγώ θα κάνω στίχους, κάθε σκέψη στο τετράδιο / Και θα στ’ αφιερώσω απ’ το ράδιο μάλλον αύριο».

Ένα τραγουδάκι θα πείτε... Συμφωνώ. Αλλά καλό. Και μακάρι να ήταν παραπάνω αληθινό. Ιδίως, όσον αφορά την ποιότητα της αντίστασής μας.

Yannis H said...

Παράρτημα: το ξαναδιαβάζω και φαίνεται σαν να παινεύω την εργασία, σαν παλαιοκομμουνιστής. Κάθε άλλο. Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο είναι, αν όχι παραπάνω, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό. Η δουλειά, παρότι εξασφαλίζει την επιβίωση (και πιο σπάνια τη ζωή), συνεπάγεται αδικία, εκμετάλλευση, ανασφάλεια, ρουτίνα, ευνουχισμό - και κάποτε, δημιουργικότητα.

Για αυτούς που αναφέρομαι, τα παραπάνω αρνητικά είναι θεωρητικές γνώσεις και η δημιουργικότητα... ας μην αναφερθώ. Ελπίζω να μην σου αποπροσανατόλισα το ποστ Εργοτελίνα.

Ecumene said...

@ΠΡΕΖΑ TV

Μάλλον είναι μέσα στο σύστημα
για να το διαβρώσει..
:-)))

@Yannis H

Εθνική αυτοκριτική..

Καλό είναι για αρχή..
θα μπορούσε να πεί και πολλά περισσότερα αλλά κωλύεται όπως
λεει και ο Πρέζα.

Τους μετανάστες αγγίζει ο στίχος
πιστεύω περισσότερο.

Οι εγχώριοι εστιάζουν στο δυνατό beat :)


αν και ψιλο-λαϊκίζει


“Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country.”

αλλά ταιριάζει ο Κέννεντυ στα Βαλκάνια;;..

Ecumene said...

Τα υπουργεία σας.. Αφιερωμένο εξαιρετικά-
από Katerina ante portas

Yannis H said...

"Τους μετανάστες αγγίζει ο στίχος πιστεύω περισσότερο."

Το σκεφτόμουν αρκετά συχνά.

Υποκλίνομαι!

Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα / To clean-up Greece Site Meter